Team BlueWater Game Online Tutorial's
Bine ati venit la Team-BlueWater!!Tutorial's 4 all Games!
Team BlueWater Game Online Tutorial's
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ce va asteapta din toamna la scoala !

Go down

Ce va asteapta din toamna la scoala ! Empty Ce va asteapta din toamna la scoala !

Post  Karma on Fri Aug 05, 2011 7:21 am

[You must be registered and logged in to see this image.]

Citesc o ştire surprinzătoare – oră de lectură obligatorie în şcoli începând cu toamna aceasta. Vreţi să-mi spuneţi că apune moda comentariilor literare învăţate de-a gata şi că se pune accentul pe lectură? Nu pot să cred!
Mai precis, treaba asta e făcută să combată analfabetismul funcţional – adică citim, intră pe o ureche, iese pe alta, afectează doar ochii, nu pricepem nimic. Clasic.
În clasele I-IV va exista săptămânal o oră de lectură unde copiii vor fi învăţaţi să citească şi să înţeleagă un text, pentru ca din clasa a V-a să fie introduse la fiecare materie secvenţe de lectură. Asta înseamnă că profesorii trebuie să-şi rezerve timp pentru a se asigura că elevii pricep ce citesc. Româna face, bineînţeles, excepţie, fiind rezervată o oră săptămânal pentru asta.
Sincer, mie teoretic mi se pare o idee foarte bună. Mi-e teamă însă de cine şi cum o va aplica. Ca să ne referim doar la română, vorbim de foarte multe ori de profesori slab pregătiţi, care nu pricep ei mare lucru din texte. Foarte curios sunt cum se va desfăşura o astfel de oră, sper că nu pe principiul “ce-a vrut poetul să zică aici”.

"Am trecut cu oarecare oroare prin facultatea de litere. Pe cât de faini erau profesorii, pe atat de înspaimântătoare erau câteodată opţiunile şi părerile colegelor (colegi erau vreo 4. Din 2-300 de studenti). Ei bine, domnişoarele cu pricina, care în anul 4 de facultate nu citiseră nici măcar un singur scriitor contemporan şi încă învăţau la examene după cartea portocalie de comentarii din liceu, au ajuns, vai, profe de română.
Din păcate, comentariile literare se poartă înca în şcoli. La greu. Interpretarea liberă şi subiectivă e de multe ori exclusă iar la bac oricum nu se uită nimeni la cât eşti de creativ. Site-urile sunt pline de referate numai bune de dat profilor şi de comentarii bune de învăţat pe de rost.
E mult mai comod şi pentru profesori aşa. De ce să ne batem capul când putem dicta un comentariu? De aceea cred că, deşi iniţiativa cu ora de lectură este lăudabilă, problema e undeva mult mai profund.
Trebuie stimulată înţelegerea dar, în acelaşi timp, trebuie stimulate interpretarea, creativitatea şi, până la urmă, pasiunea pentru lectură. Pentru asta e nevoie însă de profesori pasionaţi. Şi aici iarăşi ajungem la marile probleme ale învăţământului, de la salarii la pregătirea profilor." Cristina FoarfăPentru că nu înţeleg ce citesc, elevii din clasele I-IV vor avea o oră specială de lectură, iar cei din V-VIII "secvenţe" de lectură la materiile principale

Începând din toamnă, învăţătorii şi profesorii îi vor învăţa pe elevi cum să înţeleagă ceea ce citesc din manuale şi nu numai. În clasele I-IV va exista o oră specială de lectură, iar în V-VIII vor fi secvenţe de lectură pentru fiecare materie în parte. Aceste “secvenţe” înseamnă, de fapt, câteva minute din timpul unei ore în care tot ceea ce trebuie să facă elevii este să înţeleagă informaţia citită, fie că este vorba de ora de limba engleză, biologie, matematică etc. Pentru disciplina “limba şi literatura română”, va exista o oră întreagă de lectură.
lOrele de lectură nu vor încărca orarul elevilor
Un reprezentant al Ministerului Educaţiei precizează că programul elevilor nu va fi prelungit prin introducerea orei şi a secvenţelor de lectură, programul alocat studiului la şcoală rămânând acelaşi. Profesorii vor primi noile instrucţiuni printr-o scrisoare metodică, la începutul noului an şcolar.
Prezentă la Suceava cu ocazia întrunirii de lucru a ministrului Educaţiei cu inspectorii şcolari generali din ţară, Oana Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului, a declarat că noul an şcolar va aduce o schimbare la faţă a întregului sistem de învăţământ preuniversitar. Conform Oanei Badea, introducerea obligativităţii lecturii va duce la rezultate mai bune la examenele naţionale.
l Măsură de combatere a analfabetismului funcţional
Demersul Ministerului Educaţiei are la bază rezultatele obţinute de elevii români la testările internaţionale şi la cele europene, care îi plasează în coada clasamentelor privind capacitatea de înţelegere a textelor citite. Acest lucru arată că elevii români se încadrează în categoria analfabetismului funcţional, adică pot citi informaţia, dar nu o pot înţelege. Cauzele sunt multiple, iar una evidentă este încurajarea memorării, ca metodă principală de învăţare în şcolile româneşti.(E.Z.)
Karma
Karma
Admin
Admin

Mesaje : 1092
Data de inscriere : 2011-04-22
Varsta : 29
Localizare : Craiova

https://team-bluewater.forumz.ro

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum